IEDUL CU TREI CAPRE

Dragi prieteni,

Parca va vad cum ati zambit atunci când ati citit titlul acestui articol „Iedul cu trei capre”.

Si apoi ati spus:”Ce nestiutor, domnule! Omul asta nici macar nu stie  ca povestea se numeste „Capra cu trei iezi”.

Dar, dati-mi voie sa va dau cateva explicatii.

„Capra cu trei iezi” este o poveste foarte frumoasa pe care o stim cu totii din copilarie , poveste al carei autor este scriitorul Ion Creanga.

Insa exista o alta poveste, mai putin cunoscuta, al carei autor este Octav Pancu Iasi, numita „Iedul cu trei capre” .

image

Iedul din aceasta poveste era un ied foarte  rasfatat  care cat era ziulica de mare nu inceta sa porunceasca:
„Capra-mama, imbraca-ma!Nu pot singur! ” Si ,cat ai bate din palme ,capra-mama era deja cu hainele in mana,pregatita sa-si imbrace odorul.Dar dupa ce se vedea imbracat iedul incepea iar sa porunceasca:
„Capra-matusa, hraneste-ma!Nu pot singur! ” Si capra -matusa ,intr-o clipita de ochi,era langa ied cu mancarea pregatita:lapte,mamaliguta calda si placinta.Dupa ce capra-matusa il hranea pana se satura,iedul iesea afara si zburda pana seara.Atunci se intorcea in casa si cum intra pe usa poruncea:
„Capra-bunica, adoarme-ma!Nu pot singur! ” Si capra -bunica venea intr-un suflet la patul iedului il legana si-i canta pana adormea.
Zi dupa zi cele trei capre (capra-mama, capra-matusa si capra-bunica) roiau tot timpul in jurul sau implinindu-i toate poftele.

Dragi cititori, si astazi ca si atunci exista oameni care ca si iedul din poveste isi permit sa faca fel de fel de lucruri mai putin placute numai pentru faptul ca in jurul lor exista niste"capre" care ii sustin in actiunile lor.

Acesti oameni ii gasim pretutindeni in jurul nostru.Ii gasim prezenti in viata politica, in viata sociala si de ce nu chiar si in viata de biserica.Isi permit sa faca lucruri murdare pentru ca au spete, au relatii, au cine sa ii sustina  si chiar sa-i promoveze asa cum sunt.

Iubite cititor, in lumina acestor ganduri, te rog, fa-ti o analiza a faptelor tale si vezi cine esti. Esti iedul sau caprele din povestea amintita ?

Bine ar fi sa nu fii nici una, nici alta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s