Poziția creștinului față de minciună

Salutare tuturor.

Astăzi, mi-am propus să aduc în atenția cititorilor un subiect foarte delicat. Este vorba de atitudinea creștinului față de minciună.

Ca și creștini credem în valabilitatea Legii lui Dumnezeu. Iar una dintre poruncile din Decalog sună în felul următor:

Exod 20
16. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.

În alte cuvinte , porunca aceasta interzice, pur și simplu,  folosirea minciunii. De ce crezi ,oare , că Dumnezeu ne interzice acest lucru?
Iată ce descoperim în epistola apostolului Pavel către Tit :

Tit 1
2. în nădejdea vieții veșnice, făgăduite mai înainte de veșnicii de Dumnezeu, care nu poate să mintă,

Observați cä textul evidențiat mai sus ni-L descoperă pe Dumnezeu ca fiind un  Dumnezeu care nu poate să mintă. Ori , dacă noi ca oameni suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu se așteaptă și din partea noastră să nu ne folosim de minciună așa cum nici Dumnezeul nostru Creator  nu minte. Nu este de mirare faptul că în repetate rânduri Scriptura ne avertizează împotriva folosirii minciunii.

Levitic 19
11. Să nu furați și să nu mințiți, nici să nu vă înșelați unii pe alții

Coloseni 3
9. Nu vă mințiți unii pe alții, întrucât v-ați dezbrăcat de omul cel vechi cu faptele lui,

În același timp ,mincinoșii nu vor avea acces în Împărăția lui Dumnezeu deoarece:

Apocalipsa 22
15. Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigașii, închinătorii la idoli și oricine iubește minciuna și trăiește în minciună!

image

Acum să presupunem că va aflați în următoarele situații:

1. Sunteți de profesie medic. Un pacient se prezintă la dumneavoastră acuzând niște dureri insuportabile. După ce îi faceți toate investigațiile posibile ajungeți la concluzia că omul din fața dumneavoastră are cancer în faza terminală. Practic,mai are de trăit doar 3-4 săptămâni. Numai că pacientul dvs. va întreabă cu seninătate pe față și cu speranță în suflet: ” Domnul doctor,cum e cu sănătatea mea? Mai am mult de trăit? „.Cum procedați în situația de față?

2.Sunteți în fața porții,sau oriunde altundeva,de vorbă cu o cunoștință. Deodată trece pe lângă dvs.o femeie care aleargă disperată căutând un loc unde să se ascundă. Dvs.vedeți exact locul unde femeia s-a ascuns.La nici 5 minute apare un bărbat cu părul vâlvoi, cu ochii bulbucați ,înjurând și cu un cuțit în mână care era evident că o urmărea pe femeia care alerga mai înainte.Numai că individul acela care părea turbat ,se oprește în fața dvs. și vă întreabă:
” Spuneti-mi,nu a-ti văzut mai înainte o femeie alergând? Pe unde-a luat-o?” Care ar fi răspunsul dvs.?

3Și încă o întrebare.Mai sus,în cadrul acestui articol este inserată o imagine.Mesajul ei este următorul:
1/2(jumătate) de adevăr + 1/2 de adevăr = 1 minciună întreagă
Sunteți de acord cu mesajul transmis de această imagine?

Aștept să răspundeți punctual la cele trei situații de mai sus.

Dar până atunci,vă doresc numai bine!

Publicat de pe WordPress pentru Android

12 gânduri despre “Poziția creștinului față de minciună

 1. Saron

  Hmmm, bun subiect. Nu prea m-am gandit la asta cu minciuna, adica in conceptia noastra sunt unele minciuni „nevinovate”, gen sa spui unui copil mic ca Mos Craciun exista… desi nu m-am gandit niciodata daca ar fi vreun fel de minciuna acceptata la crestini. In primul caz, pacientul ar trebui anuntat, chiar daca e greu, pentru ca sa poata sa ” isi puna casa in randuiala”. In al doilea caz, s-ar putea si sa nu raspunzi acelui individ deloc, cu exceptia cazului in care nu ar folosi cutitul pe tine :))

  Apreciat de 1 persoană

  1. George Edy

   Pentru noi oamenii exista asa numitele minciuni nevinovate.La Isus insa nu intalnim asa ceva.De nenumarate ori El zice”Adevarat,adevarat va spun…”
   El insusi se declara pe Sine „Calea, Adevarul si Viata”

   Apreciază

 2. 1. Ce bine că nu sunt de profesie medic!…Dacă aș fi…,înainte de a-i trece diagnosticul pe fișă, m-aș consulta cu familia sau prietenii (în cazul în care nu are familie) alături de psiholog. Dacă cei enumerați mai sus, nu ar exista, aș încerca să mă transform în psiholog, astfel încât, pacientul meu să nu plece… fără un gram de nădejde. Situațiile sunt diferite, însă aș face tot ce mi-ar sta în putință pentru a-l îndemna spiritual… Știu ce-nseamnă… de aceea nu m-am grăbit cu răspunsul,la invitația ta…:)
  2.Pe femeia aceea aș ascunde-o în casa mea, deoarece omul acela și-a băut mințile sau e bolnav și nu judecă. Așa cum am procedat în copilărie cu o vecină care era alergată de soțul ce ținea în mână un topor. Știi ce m-a întrebat mama (D-zeu s-o odihească!) când i-am zis că-mi simt inima cum crește… „- Ce faptă măreață ai făcut? Spune!…” Bineânțeles că s-a speriat, dar am reținut esențialul…Este păcat ce contravine iubirii,.. așa simte inima mea. Se mai spune minciună de urgență sau nobilă…White lie(minciună nevinovată sau albă)-așa cum bine văd că știi de ea.
  3. Poate fi posibil.
  O noapte liniștită din suflet îți doresc! 🙂 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. prioritate are omul si binele lui ! de aceea lucrurile trebuie tratate , cantarite cu intelepciune ! personal nu vreau sa fiu mintita dar prefer sa nu stiu TOT daca asta acest ” tot ” m -ar face sa sufar . ( ex : eventuale vorbe de rau spuse de altii despre mn )
  si apoi la ce se refera
  ” dragostea acopera totul ” ?

  Apreciat de 1 persoană

 4. Powerful analogy to the Christian belief. #1-no one knows when a person would die only God, so I think it’s best for any doctor to treat the signs and symptoms and not speculate when the patient will go away. #2- a Christian should always love their neighbour, everyone around us is our neighbour, the woman running away as well as the man with the knife, maybe the angry man needs an intervention sent by God – which could be you! My thoughts on how to live as a Christian in a sinful world. Lovely post by you

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s