EGOISM VERSUS ALTRUISM

Salutare prieteni!

Astăzi ,voi aborda așa în treacăt două noțiuni care sunt īntr-o totală antiteză una față de cealaltă. Este vorba despre egoism vs altruism.Fiecare dintre acestea ne caracterizează viata personală īntr-o măsură mai mică  sau mai mare.

Ce este egoismul?Conform dicționarului explicativ al limbii române egoismul este o ” atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora.”.Vorbind despre egoism filosoful francez, Andre Frossard, spunea intr-una din lucrarile sale ca ” este unul dintre cei mai mari inamici ai fericirii umane.”Practic ,persoana caracterizată de egoism  se concentrează doar asupra intereselor proprii,se gândește numai la sine și este în stare să calce în picioare pe cei din jurul său în dorința de a-si atinge obiectivele personale.

image

De partea cealaltă altruismul este definit ca fiind acea „atitudine binevoitoare și dezinteresată manifestată în folosul altora.” În consecință, persoana altruistă oferă ceva,sprijină, ajută ,susține pe cei din jurul său fără să spere să primească ceva în schimb.Face totul voluntar,benevol,dezinteresat.

Īntr-o galerie de artă, un vizitator  admira  cu vădită plăcere frumoasele tablouri expuse. Deodată privirea îi rămase pironită pe un anume tablou:îl contemplă cu uimire și interes.Tabloul  ilustra o mare dezlănțuită, un vas naufragiat,sute de oameni  luptandu-se cu moartea în mijlocul valurilor spumegânde iar acolo printre oamenii care piereau era o femeie care se apucase cu amândouă mâinile de o bucată de lemn pe care o găsise pe  apa zbuciumată a mării. Vizitatorul era profund marcat de mesajul ce-l transmitea tabloul din fața lui. După câteva minute de contemplare se hotărâ să continue să vadă și alte tablouri.La distanță de câțiva pași, pe un alt perete descoperi același tablou: aceeași mare înfuriată, aceeași oameni aflați în gheara morții ,însă, era un detaliu în plus: femeia care descoperise bucata de lemn se ținea cu tărie cu o mâna de lemnul plutitor în timp ce  mâna cealaltă o avea întinsă pentru a salva o altă persoană  care se zbătea între viață și moarte în mijlocul  naturii dezlănțuite. Stând în fața acestui tablou și contemplând asupra lui,pentru vizitatorul nostru primul tablou își pierduse orice însemnătate. Vizitatorul  înțelese ca mesajul celor două tablouri era egoism versus altruism.

Nu te cunosc personal,nu știu cine ești ,dar,îndrăznesc să te întreb: ce se manifestă mai des în viața ta : egoismul sau altruismul? În mod sigur ,cândva,în viața ta  ai găsit ceva,ai descoperit ceva ce a însemnat foarte mult pentru tine. Ce ai făcut cu ceea ce ai descoperit? Ai ținut doar pentru tine sau ai împărtășit și cu semenii tai?

Când  Andrei a descoperit ca Isus este  Mesia cel către care arătau toate profețiile Vechiului Testament, s-a dus la fratele său Simon Pentru și i-a spus:

Ioan 141. „Noi am găsit pe Mesia” (care tălmăcit înseamnă Hristos)”

Când Filip l -a descoperit pe Isus,a mers la Natanael și i-a zis:

Ioan 14:5. Filip a găsit pe Natanael și i-a zis: „Noi am găsit pe Acela despre care a scris Moise în Lege și Prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif.”

Când femeia din Samaria l-a descoperit pe Isus, a mers și a spus  aceasta locuitorilor din cetate. Rezultatul?

Ioan 4:39. Mulți samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus din pricina mărturiei femeii, care zicea: „Mi-a spus tot ce am făcut.”

Tu  l-ai descoperit pe Isus ca Mântuitor și Domn?Dacă da,ce faci cu această descoperire? O ții doar pentru tine sau o împărtășești cu alții?

Publicat de pe WordPress pentru Android

14 gânduri despre “EGOISM VERSUS ALTRUISM

 1. Foarte buna tema abordata de tine , iar povestea cu tablourile graitoare…eu as zice asa….trebuie sa te ingrijesti pe tine in primul rand pentru ca sa fii in masura sa ai grija si de cei din preajma ta….problema este ca unii uita sa mai fie altruisti…. „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Mt. 22, 39). Dar daca te iubesti pe tine, mai avem putere sa iubim si pe altcineva? Ar trebui ! Seara minunata ! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. George Edy

   Să iubești pe aproapele tău ca pe ține însuți nu este ceva ușor,ceva natural,ceva care să vină de la sine ci este ceva supranatural și poate fi făcut doar de cei renăscuți și care permit ca Isus să lucreze prin ei. Așa cum zicea apostolul Pavel:” Pot totul în Hristos ,care mă întărește”. Filipeni 4:13

   Apreciat de 1 persoană

   1. Oana

    Uneori „iubitul aproapelui ca pe tine însuți” e o capcană…pentru cei care încă nu se iubesc pe ei înșiși (suficient sau mai deloc).
    Am încercat să-i iubesc pe ceilalți mai mult decât (nu) m-am iubit pe mine vreodat’ și…. a fost bine.

    Interesant blog, îți doresc spor pe căile frumoase ale împărtășirii bucuriilor inimii întru credință!
    Și da, să dăruiești e mult mai frumos și-mbucurător decât să primești.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Rhea

  O tema extrem de interesanta! 🙂
  Consider ca foarte important sa impartasim o descoperire ce merita povestita mai departe! Spre exemplu – daca ajungi sa ai o relatie mai speciala cu propriul Creator – e mai mult decat necesar sa juti si pe cel de langa tine sa cunoasca, sa ajunga sa traiasca fericirea ta! Consider – asa dupa capul meu- ca in acest fel, ar creste si fericirea mea! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Suntem mai degrabă egoişti decât altruişti, în multe dintre situaţii, de fapt în mai toată viaţa noastră, oricât ne-ar place sa credem despre noi altceva. Poate că tindem spre un comportament mai bun, mai aproape de ceea ce înseamnă altruismul, dar nu ne reuşeşte întotdeauna.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s